Fremtidsfuldmagt

Hvad er en fremtidsfuldmagt ?

En fremtidsfuldmagt er en forsikring for fremtiden. Med en fremtidsfuldmagt kan du selv vælge hvem og i hvilket omfang dine nærmeste kan handle på dine vegne, hvis du en dag ikke længere selv er i stand til det som følge af sygdom, svækket mental funktion eller lignende. En fremtidsfuldmagt kan oprettes af enhver, som er fyldt 18 år og som er i stand til at handle fornuftsmæssigt.

Fuldmagtshavere kan deles op i 2 kategorier:

  • Primære fuldmagtshavere
  • Subsidiære fuldmagtshavere

De primære fuldmagtshavere er dem, der står som førsteprioritet til at varetage dine opgaver omkring personlige og/eller økonomiske forhold. Hvis de primære fuldmagtshavere fralægger sig opgaven, eller på en anden måde ikke er i stand til at varetage den, tiltræder dine valgte subsidiære fuldmagtshavere.

De subsidiære fuldmægtige bliver således først aktiveret og kan først træffe beslutninger på dine vegne, hvis alle primære fuldmagtshavere har fratrådt sig rollen som fuldmægtige.

I forhold til de primære fuldmægtige kan du selv bestemme, om de hver især skal kunne træffe beslutninger alene på din vegne, eller om de i samarbejde med de øvrige fuldmagtshavere skal komme til konklusion om en fællesbeslutning. Det samme gælder de andre led af fuldmagtshavere som subsidiære.

Du har mulighed for at indsætte flere primære fuldmagtshavere og flere subsidiære fuldmagtshavere i din fremtidsfuldmagt.

Proces

  • Bestem fuldmagtens omfang: Beslut hvilke beføjelser du ønsker at tildele din fremtidsfuldmagt.
  • Vælg en fuldmægtig.Vælg en pålidelig person til at være din fuldmægtig. Dette bør være nogen, du har tillid til at træffe beslutninger på dine vegne, hvis du bliver ude af stand til at gøre det selv. Man differentierer her mellem primære fuldmagtshavere og subsidiære fuldmagtshavere.
  • Udarbejd dokumentet.
  • Registrer og underskriv dokumentet.Fremtidsfuldmagten skal tinglyses og underskrives med MitID på Tinglysning.dk. Tinglysning betyder, at dit juridiske dokument bliver offentligt registreret. På denne måde vil din fremtidsfuldmagt blive tilgængelig for de rette parter, hvis den en dag skal aktiveres. TestaViva sørger for at din fremtidsfuldmagt bliver tinglyst.
  • Tag til notaren. Du skal vedkende fremtidsfuldmagten foran en notar i byretten. Dette skal sikre, at du står ved din fuldmagt, og at en notar ser, at dokumentet eksisterer. Du booker en tid til din nærmest byret hos notaren, når du har fået din fremtidsfuldmagt tinglyst. TestaViva kontakter dig, når de har fået tinglyst dine dokumenter.
  • Kommuniker din beslutning. Informer din familie og andre relevante parter om oprettelsen af din fremtidsfuldmagt, og sørg for, at de kender til dine ønsker og instruktioner
  • Det er vigtigt at du regelmæssigt gennemgår og opdaterer din fremtidsfuldmagt efter behov, især hvis der sker ændringer i din situation, dine ønsker eller din udvalgte fuldmægtigs forhold.
  • Aktivering af fremtidsfuldmagten som følge af sygdom eller ulykke.

Hvor længe er en fremtidsfuldmagt aktiv ?

En fremtidsfuldmagt gælder til den dag, du går bort eller til det tidspunkt, hvor du vælger at tilbagekalde den. Det kan give mening at vurdere, om dem du har indsat som fuldmægtige, stadig er dem, du ønsker, skal varetage dine interesser med jævne mellemrum. Med det sagt, er det ikke ensbetydende med, at fremtidsfuldmagten skal fornyes for at være gyldig.

Når en fremtidsfuldmagt skal træde i kraft

Typisk vil det være en pårørende / fuldmagtshaver, som igangsætter aktiveringsprocessen. I denne proces kræves en lægeerklæring, samt godkendelse af aktivering fra Familieretshuset.

Familieretshuset vurderer, om alle betingelser er opfyldt, før en fremtidsfuldmagt bliver aktiveret. Betingelserne lyder som følgende:

  • Fuldmagtsgivers nærmeste pårørende skal høres omkring deres stillingtagen til ikraftsættelsen af fremtidsfuldmagten.
  • Ikraftsættelsen af fremtidsfuldmagten har stor betydning for fremtiden for fuldmagtsgiveren, og derfor har de nærmeste pårørende et krav på at få viden om aktivering af fremtidsfuldmagten, så de evt. kan gøre indsigelse til Familieretshuset, hvis de er uenige i beslutningen.

Den eller de udpegede fuldmægtige kan frasige sig hvervet, efter fremtidsfuldmagten er trådt i kraft. En fuldmægtig har altid krav på at blive fritaget. Skulle den fuldmægtige ikke ønske at påtage sig hvervet, inden fremtidsfuldmagten er trådt i kraft, undlader den fuldmægtige blot at anmode om ikraftsættelse.